Люис Хамилтън спечели Гран при на Катар, оставяйки втори големия си съперник на титлата Макс Верстапен. Нидерландецът все пак има аванс от 8 точки пред британеца два старта преди края - Саудитска Арабия (5.12) и Абу Даби (12.12).

На подиума днес за първи път от седем години се качи и Фернандо Алонсо, който пресече финала трети.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Около час преди състезанието стана ясно, че Макс Верстапен е наказан с 5 места заради игнориране на жълти флагове в края на квалификацията и това го прати на 7-о място. Валтери Ботас загуби 3 позиции заради същото провинение и след като веднъж не се съобрази с предупредителните знамена, което означаваше старт от 5-о място за него. Пиер Гасли бе на първа редица до Хамилтън, а Фернандо Алонсо започна трети. 

Още в първата обиколка Верстапен успя да се изкачи до четвърта позиция след много силен старт. В петия тур пилотът на Ред Бул вече беше зад Хамилтън, но световният шампион вече имаше аванс от 5 секунди и се движеше с много високо темпо.

Влизанията в бокса за лидерите започнаха в 18-ата обиколка, когато Верстапен смени своите гуми, а Хамилтън покри стратегията му, влизайки в следващата. Британецът се върна на пистата пръв и нямаше трудности с аванс между 6 и 7.5 секунди.

Ботас, който с оставане на пистата със средните смеси успя да се изкачи до третата позиция, спука гума в 34-ата обиколка, което го прати много назад, извън битката за подиума. След вторите спирания промяна нямаше, като Хамилтън запази голям аванс.

В края на дистанцията имаше редица инциденти със спукани гуми, както и отпадане за Ботас. Две обиколки преди края на трасето беше активиран и режим на виртуална кола за сигурност. Промени нямаше, като Алонсо успя да завърши трети пред Серхио Перес.