Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън спечели първото издание на Гран При на Тоскана във Формула 1, което дълго ще се помни. Надпреварата на пистата "Муджело" беше белязана от редица инциденти. След старта се стигна и до три рестарта заради тежки катастрофи, които извадиха шестима пилоти от надпреварата. Освен това отпаднаха и още болиди.

Това беше и първо състезание, което беше спирано с два червени флага след това в Бразилия през 2016 година. 

Надпреварата беше №1000 за Ферари във Формула 1. 

За Люис Хамилтън това беше 90-ият спечелен старт в кариерата му. Британецът вече е само на една победа от рекорда на Михаел Шумахер, който има 91 спечелени надпревари. 

Втората позиция в Гран При на Тоскана бе за съотборника на Хамилтън в Мерцедес Валтери Ботас, а трети завърши Алекс Албън с Ред Бул.

Веднага след старта Ботас съумя да изпревари стартиралия от първата позиция Хамилтън, на третия завой от надпреварата отпаднаха Макс Ферстапен (Ред Бул) и Пиер Гасли, който сензационно спечели миналата седмица Гран При на Итали. Това се случи след като няколко болида се сблъскаха и състезанието за двамата пилоти приключи.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

След шест обиколки Ботас водеше класирането, Хамилтън го следваше, а трети се движеше Шарл Льоклер с Ферари. Колата за сигурност се прибра и състезанието беше рестартирано. Веднага след това обаче последва нов сблъсък - в задната част на редицата. Отпаднаха Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Латифи, както и Джовинаци. Последният удари Сайнц, като последва отпадането и част от другите пилоти, а последва и червен флаг. Така състезанието продължи с 14 коли, а предстояха още 50 от общо 59 обиколки.

Рестартът беше от място. Отпадна и Естебан Окон, чийто болид също не успя да продължи след проблеми със спирачките. 

След рестарта Хамилтън съумя да изпревари Ботас, а това се случи в 10-ата обиколка на надпреварата. В 18-ата Ланс Строл съумя да изпревари Льоклер и зае третото мястол Даниел Рикиардо също задмина пилота на Ферари, който се смъкна на петото място.

След 34 обиколки Рикиардо съумя да се изкачи на третата позициция. От 43-ата обиколка той беше притискан сериозно от Албън и Строл. Последва тежък удар в предпазните ограждения на Ланс Строл, след като спука задна гума, което го извади от състезанието, а пилотът на Рейсинг Пойнт вървеше на петата позиция. Така надпреварата продължиха само 12 болида, а в челото Хамилтън и Ботас вървяха на първите две места. Последва и ново спиране на състезанието. След рестарта Рикиардо изпревари Ботас и зае второто място, а Ферари с Льоклер и Фетел се движеха 10-ти и 11-ти. Албън се движеше четвърти и започна да притиска Рикиардо за място на подиума. Изпреварването стана факт в 51-ата обиколка, а до края нямаше промяна. Хамилтън пресече първи финалната линия, a Ботас втори с изоставане от малко повече от 4 секунди.