Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се възпротиви на шефовете на Формула 1, след като те го принуждават да махне обеците от ушите си, докато управлява болида на Мерцедес по пистите от шампионата.

Носенето на обеци е забранено във Формула 1 от 2004 г., но до момента никой не обръщаше внимание на това правило. Новият директор по състезанията Нилс Уитич обаче направи сериозна забележка по тази тема на 37-годишния британец през миналия уикенд, когато се проведе Гран При на Австралия.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Уитич заяви, че правилото е въведено, за да предпази пилотите от допълнителни контузии, ако се наложи по спешност да бъдат извадени от болида и да им бъде свалена каската. Хамилтън обаче отговори, че за премахването на част от обеците може да се наложи да бъдат рязани парчета от ушите му.

„Пиърсингът е лично решение и не би трябвало да се пречи на човек да изразява същността си. Аз буквално не мога да сваля обеците си. Специално тези в дясното ми ухо са заварени. За да се махнат, ще трябва да отрежат част от него. Затова съм категоричен: Обеците остават“, коментира Хамилтън.

Заради нарушението на въпросните правила правилникът предвижда глоба и дори отнемане на точки. От Международната федерация по автомобилен спорт (FIA) обявиха, че ще изчакат със санкции срещу Хамилтън и такива може да се приложат, ако той не промени позицията си в следващите седмици.