Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас ще стартира от първа позиция в утрешното Гран при на Айфел от календара на Формула 1 на германската писта „Нюрбургринг”. Финландецът даде по-добро време от съотборника си Люис Хамилтън и Макс Верстапен с Ред Бул, който остана трети.

Малко преди квалификацията за място се разбра, че Ланс Строл е болен и ще бъде заместен в колата на Рейсинг Пойнт от Нико Хюлкенберг, който през лятото замести другия пилот на отбора Серхио Перес в две състезания. Германецът не успя да прескочи първата част от квалификацията и зае последното 20-о място на стартовата решетка. Ромен Грожан, Джордж Ръсел, Никола Латифи и Кими Райконен също не успяха да продължат във втората фаза, в която пък отпаднаха Себастиан Фетел, Пиер Гасли, Дани Квият, Антонио Джовинаци и  Кевин Магнусен, заели от 11 до 15 място.

В заключителната трета фаза Ботас бе безгрешен и с изпревари Хамилтън с повече от 2 десети, докато Верстапен зае трето място. Шарл Льоклер с Ферари ще започне от четвърта позиция, а след него топ 10 допълниха Алекс Албън, Даниел Рикиардо, Естебан Окон, Ландо Норис, Серхио Перес и Карлос Сайнц.