Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спря серията от три поредни победи в квалификациите на нидерландеца Макс Верстапен, печелейки сесията за спринтовото състезание утре в домашния си уикенд за Гран При на Великобритания. 

В решителната фаза на квалификацията предимството бе за британеца, който бе с 0.172 по-бърз от пилота на Ред Бул, но допусна грешка в последния завой на втория си опит и не успя да подобри своя резултат. Въпреки това Хамилтън остана недостижим и победи нидерландеца с 0.075 секунди.

Трети на стартовата решетка за утрешната спринтова квалификация ще застане вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас, който бе с 0.194 по-бавен от Хамилтън. Четвъртото време даде Серхио Перес, който обаче го загуби заради напускане на пистата в 15-я завой и така от тази позиция в утрешния ден ще потегли Шарл Леклер пред мексиканеца. 

Шести и седми на стартова решетка ще застанат пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо, а осми ще бъде Джордж Ръсел. Топ 10 допълват Карлос Сайнц и Себастиан Фетел.

Утрешната спринтова квалификация, която ще е с дължина от 100 километра или 17 обиколка започва в 18:30 часа българско време, а преди нея е предвидена и втората свободна тренировка за този уикенд в 14:00 часа.