Oбъркване настана сред част от пилотите във Формула 1 заради промените в подреждането на старта за Гран при на Италия, въпреки резултатите в квалификацията в събота. Някои от състезателите дори имаха затруднения да пресметнат от коя позиция ще започнат днешното състезание. Стартът на пистата "Монца" е от 16:00 часа. 

Девет от 20 пилоти имаха наказания, включително трима, които трябва да стартират от последна редица. Окончателната стартова решетка беше публикувана от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) почти 3 часа след края на квалификацията на "Монца", а 10 минути по-късно бе редактирана.

Настъпилото объркване предизвика пилотът на Алфа Таури Пиер Гасли да напише в социалната мрежа "Туитър" следното: „Някой може ли да ми каже от коя позиция ще стартирам състезанието?“.

„Мисля, че е седма. Освен, ако не съм глупав. Но мисля, че седма“, отговори шампионът от миналата година Макс Верстапен на въпрос на репортерите от коя позиция пък ще тръгне той.

Объркан бе и пилотът на Макларън Даниел Рикардо, победител на „Монца“ през миналата година. 

Шарл Льоклер ще оглави стартовата решетка на "Монца" днес. Компания на първата редица ще му прави Джордж Ръсел от Мерцедес. 

За втори път в своята кариера Льоклер ще се опита да постигне мечтата на всеки пилот на Ферари във Формула 1, а именно да спечели надпреварата за Гран При на Италия на „Монца“. Монегаскът вече постигне това през 2019 година, когато триумфира, след като тръгна от полпозишъна. 

Втората редица днес ще бъде за двамата пилоти на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо. На третата редица ще бъдат Пиер Гасли и Фернандо Алонсо, а едва седми на стартовата решетка ще бъде Макс Верстапен. Световният шампион е един от общо деветимата пилоти, които са санкционирани с преместване назад на стартовата решетка преди днешното състезание.