Мико Хирвонен е новият временен лидер в Рали Швеция 2011 след изминаването на първите 4 от общо 9 за втория ден на надпреварата отсечки.

Първият скоростен етап за днес бе спечелен от световния шампион Себастиан Льоб. Французинът стартира девети, а това бе неговата първа етапна победа в надпреварата до момента. Второ и трето време дадоха Петер Солберг и Яри-Мати Латвала.

Във втората за деня отсечка най-бърз бе Петер Солберг. С второто си по бързина време Мико Хирвонен сведе разликата в генералното между себе си и лидера Мадс Остберг само до 3,9 секунди. За това спомогна и изоставането на Мадс в етапа, където той даде 5-о време.

Льоб пък пристигна на финала на отсечката с леки щети в предната част на автомобила си, след като се бе ударил в снежната стена покрай пътя.

В третата отсечка най-бърз бе шведът Пер-Гунар Андерсон, но той все още е 8-и в генералното с разлика от 4:18.6 минути от лидера Остберг. Петер Солберг и Латвала дадоха втори и трети резултати. Солберг обаче получи 10 секунди наказание, тъй като пристигна със закъснение на часовата контрола преди старта на етапа.

Лидерите в генералното Остберг и Хировнен в отсечката бяха съответно 6-и и 5-и, което помогна на Мико да намали още разликата между двамата и тя стана само 0,4 секунди. В началото на деня тя бе 14,8 секунди в полза на Мадс, но заради факта, че той стартира първи в отсечките, това му донесе изоставане във всяка от тях.

Петер Солберг се пребори за етапната победа и в четвъртата за деня отсечка, която бе и последната преди обедния сервиз. Латвала и Ожие записаха втори и трети времена.

Резултатите от етапа обаче донесоха промяна в генаралното класиране. Хирвонен бе четвърти в етапа и по-бърз от Остберг с 0,7 секунди. Това позволи на пилота на Форд да изпревари Остберг в генералното класиране. В резултат новият лидер е Хирвонен, следван от Остберг (+0,3 секунди) и Солберг (+31,0 секунди).

Рали Швеция 2011 ще продължи след престой на екипажите в сервизната зона. Следобед те ще преминат отново същите 4 отсечки, а финалът за деня ще дойде със суперспециалния етап в Карлщад. /БЛИЦ