Японската корпорация "Хонда мотор" взе окончателно решение да се завърне във Формула 1 през сезон 2015. Тимът се оттегли от най-престижната автомобилна надпревара пред 2008-а.

Предварителните информации сочат, че Хонда ще се завърне във Формула 1 с двигател на производителя Макларън, с който записа успешни години между 1988 и 1991 г.

Това обаче може и да се промени, след като през сезон 2014 бъде въведен 6-цилиндров двигател с V-образна конфигурация при общ обем от 1600сс.

Хонда се оттегли от Формула 1 през 2008 г. не само заради икономическата ситуациа, но и заради промяната в регламента посока застъпването на „зелените“ технологии. Сега обаче японците разполагат достатъчно опит по отношение на турбо техниката. В последната година, в която във Формула 1 се използваше подобна техника - 1988 г., Хонда спечели всички състезания с изключение на едно. Тогава партньор бе именно екипът на Макларън.

Все още не е ясно кой би бил вторият отбор, който Хонда ще снабдява. Това е изискване, което е поставено от ФИА. В момента има четирима производители - Ферари, Мерцедес, Рено и Косуърт, като в края на сезона последните излизат от спорта.