Световният шампион Хорхе Лоренсо с Ямаха спечели Гран при на Франция в Moto GP с безапелационно каране на пистата „Льо Ман”. Втори остана съотборникът му Валентино Роси, а на подиума се качи и Маверик Винялес.

За осми пореден път пилотът, който тръгна от полпозишън, спечели състезанието. Лоренсо стартира отлично и не позволи двете Дукатита на Андреа Довциозо и Андреа Яноне да го задминат.

Роси тръгна чак от трета редица, но си проправи път в колоната. Яноне за пореден път нямаше късмет и отпадна. В средата на състезанието Лоренсо вече бе натрупал комфортен аванс. Зад него обаче Доктора вдигна публиката на крака, изпреварвайки последователно Марк Маркес и Андреа Довциозо, за да стане втори.

Тримата зад лидера заформиха голяма битка, но най-неочаквано Маркес и Довициозо паднаха по идентичен начин по едно и също време, без да има контакт между двамата за радост на феновете на Роси.

До края първите места бяха разпределени и Лоренсо триумфира след 63-ия си полпозишън, Роси остана втори, а падането на Маркес и Довициозо качи на подиума испанеца Маверик Винялес. Марк Маркес завърши едва 13-и.