Испанецът Хорхе Лоренсо с Ямаха спечели старта за Голямата награда на САЩ по мотоциклетизъм в клас Мото GP. Той изпревари Кейси Стоунър (Австралия) с мотоциклет Дукати и води в генералното класиране за световната титла със 72 точки пред сънародника си Дани Педроса, който кара с Хонда.

23-годишният Лоренсо спечели шест от последните девет старта, а в останалите три завърши на 2-ро място. Така въпреки неубедителното начало на сезона, Лоренсо прави сериозна крачка към първата си титла в кралския клас в мотоциклетизма.

Лоренсо завърши първи с време 43:54,873 мин., изпреварвайки с 3,517 сек. Стоунър. Трети завърши Валентино Роси (Италия) с Ямаха, който доскоро лекуваше сериозна контузия.

Вторият в генералното класиране Дани Педроса падна жестоко по време на състезанието и това му попречи да се бори за победата в Калифорния. За радост Педроса се отърва без сериозни наранявания при падането си в 12-а обиколка.

В генералното класиране лидер е Лоренсо с 210 точки, пред Педроса със 138 и Андреа Довициозо (Италия) с Хонда. Самият Довициозо завърши на 4-ото място./БЛИЦ