Световният шампион във Формула 1 за 2007 г. Кими Райконен има намерение да се пробва в американските състезания НАСКАР. 31-годишният финландец, който от миналата година участва в Световния рали шампионат (WRC), може да дебютира в стартовете зад океана още през лятото.
 
През миналата година като пилот на Citroën Junior Team във WRC Райконен финишира на 10-о място в крайното класиране с 25 точки. По този начин Ледения стана едва вторият състезател в историята на автомобилния спорт, спечелил точки и във Формула 1, и във WRC. През настоящия шампионат финландецът се състезава със собствен отбор - Ice 1 Citroen.
 
За участието си в НАСКАР Кими Райконен ще работи заедно с американския бизнесмен Фостър Джилет, чието семейство притежава хокейния отбор Монреал Кънейдиънс. Според финландския вестник “Турун Саномат” двамата ще основат нов отбор – ICE1 Racing. В сериите НАСКАР се състезава бившият съотборник на Райконен в Макларън Хуан-Пабло Монтоя.
 
“Нямам търпение да се запозная със света на НАСКАР. Отдавна следя положението в тези състезания. Наясно съм с високото ниво и зрелищността на тези надпревари. Харесвам духа на американските серии и ще ми бъде приятно да участвам в тях. Не очаквам да ми бъде лесно и именно заради това ще изпитам удоволствие”, заяви Райконен пред финландското издание./БЛИЦ