Кими Райконен разби конкурентите в гран при на Австралия и отмъкна победата под носа на Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел. Независимо от успехите обаче пилотите в най-бързия спорт остават много далеч от огромните пари, които се разиграват около него. Ето топ 10 на най-богатите хора свързани с формула 1.

1. Бърни Екълстоун
– Той е не само най-богатият, но и най-влиятелният мъж във Формула 1. Бившият продавач на автомобили и неуспешен състезател от 50-те години на миналият век превърна този спорт в машина за пари. Неслучайно в банковата му сметка стоят 6,150 милиарда британски лири. Сумата е толкова внушителна, че дори дъщеря му Тамара не може да я похарчи. Макар постоянно да прави опити. Само дамските чанти на богаташката щерка пък са оценени на 200 000 паунда.

2. Дитер Матешиц
– Собственикът на Ред Бул, Торо Росо и няколко футболни отбора има състояние оценено на 4,755 милиарда. Парите му са изкарани благодарение на енергийната напитка Ред Бул, която се появява на бял свят през 1984 година. Освен спортни отбори Матешиц притежава малък остров до Фиджи.

3. Джон Пол де Хория – 68 годишният американец е един от хората, които стоят зад Гран при на САЩ. Макар и малко известен в света на Формула 1 той има 2,680 млрд. паунда в банковата си сметка. На младини де Хория спял в колата си, защото нямал пари да си наеме квартира. След това обаче изкарал купища долари от верига заведения, дискотеки, нощни клубове и търговия с шампоани.

4. Онг Бенк Сенг – Организаторът на Гран при на Сингапур има в сметката си 1,070 млрд. Британски лири. Той е собственик на три от най-големите и луксозни хотели в Сингапур. Голяма час от богатството му идва от неговата съпруга Кристина, която е наследница на петролна компания и има акции в куп водещи модни марки.

5. Мансур Оджех – Французинът от арабски произход е в “средната класа” на богаташите във Формула 1 със “само” 940 млн. паунда. Той е син на саудитски оръжеен търговец, което обяснява стартовия му капитал. През 1978 година се запалва по най-бързия спорт, а в момента държи 25 % от Макларън. Притежава компанията ТАГ Груп, която до 1999 година произвеждаше часовниците “TAG Heuer”. Тогава продава марката, и изгражда най-голямото яхтено пристанище в света.

6. Ред Мак Комбс – Има скромните 870 млн. паунда. Той е един от организаторите на Гран при на Америка. През 1950 година навлиза в бизнеса с продажба на автомобили, а след това изгражда една от най-големите медийни компании в света – “Клиър Ченъл комюникейшън”. Продава я през 2006 година. Собственик е на баскетболният Сан Антонио Спърс и хокейният Минесота Викингс

7. Нохжани Махатир – Син е на бивш премиер на Малайзия. Започва работа като петролен инженер в “Шел”, преди да основе своята компания “Кенкана”. През 2011 година се обединява със “СапураКрест” и се превръща в най-големият доставчик на петрол и гас в Малайзия. Богатството му е оценено на 655 млн. паунда. Собственик е на част от дилърската мрежа на Порше. Притежава и Бугати Вейрон.

8. Рон Уолкър – Шефът на обиколката на Австралия има 550 млн. паунда на сметката си. Бившият кмет на Мелбърн стартира с химически завод, който продава за 8 млн. Парите инвестира в строителство на сгради. Притежава едно от най-големите казина в Австралия. Има няколко вестника, телеком и минна компания.

9. Тони Фернандес – 48-годишният малайзиец е собственик на Кетърам. В момента в сметката му има скромните 470 млн. паунда, но за сметка на това той е един от най-бързо проспериращите бизнесмени и съвсем скоро ще се изкачи нагоре в класацията. Започва работа като счетоводител, а по-късно участва в приватизацията на ЕърАзия. Плаща за своя дял 20 пенса, а в момента компанията е оценена на 1,8 млрд. паунда. През 2011 година купува 66 процента от акциите на футболния Куинс парк рейнджърс аз 35 млн. паунда.

10. Пади МакНийл – Основава фирма за настаняване на пилотите и механиците във Формула 1. Бизнесът му се разраства стремглаво и през 2006 година продава 99 % от компанията. В момента държи 1 процент, който е оценен на около 60 млн. лири. В банковата му сметка пък стоят 460 млн.