Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старта на ”Гран При София” 2019 – III-ти кръг от Национален шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут и Националния шампионат „Безопасно шофиране" с надслов “Да опазим бъдещето на децата ни!”. Шампионатът се провежда от 17 до 18 август на ул. „Владимир Вазов“ и ул. „Резбарска“ в столицата.

Същинският фокус на събитието е пътната безопасност и кампанията "Мисия 0" на Института за пътна безопасност, която е по европейски модел и цели не само намаляване на инцидентите по пътищата, но и към това изобщо да няма жертви. 

“За мен е огромна чест да Ви приветствам с „Добре дошли” на националния шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут в град София „Писта София” - Да опазим бъдещето на нашите деца. Много е важно, че нашите най-добри пилоти са лице на кампанията за безопасност по пътищата. Приветствам идеята на организаторите едно толкова голямо състезание да се завърне след 9-годишна пауза и то с подобна кауза”, каза министър Кралев, като добави, че  „Мисия 0” е много амбициозна кампания, която се надява да привлече, колкото се може повече млади хора, за да може наистина пътните инциденти в страната да се сведат до минимум.

Спортният министър благодари на най-изявените ни пилоти, които са основните промоутъри на тази кауза. 

“Пожелавам на всички състезатели успех и нека направим едно състезание, което да стане традиция в София и да радва столичани, защото знаем, че автомобилният спорт е един от спортовете с най-много привърженици в България”.

Красен Кралев получи почетен плакет от председателя на „София Кар Моторспорт” инж. Росен Даскалов за подкрепата на националния шампионат по безопасно шофиране.

През двата дни от надпреварата се провеждат безплатни обучения по безопасно шофиране, а кандидат шофьорите могат да се качат на автомобилен симулатор с изкуствен интелект, който следи за правилните реакции и познаването на правилата за движение.

По време на „Писта София“ може да видите дрифт демонстрация на професионални атлети, сред които двукратният европейски шампион по дрифт Александър Язов – Матрицата, европейският шампион Тодор Дунев и други. Моторспорт изложение, стънт с мотори, парад на ретро автомобили и супер коли също са част от програмата.

На събитието присъстваха още зам.-кмет Дончо Барбалов, Богдан Милчев - член на УС на Института по пътна безопасност, Явор Алексов – основател на Mirafiori, Илия Царски - един от най-титулувани родни автомобилни състезатели, притежаващ 18 шампионски титли в кариерата си, както и най-младият ни шампион по картинг 17-годишният Кристиян Христов.