Пилотът Роберт Кубица, който катастрофира тежко преди две години, вече се завръща в автомобилния спорт. Той взе участия в няколко ралита, а след силното си представяне във френския шампионат Rallye du Var коментира състоянието си и шансовете за завръщане във Формула 1.

"Радвам се, че отново карам кола. Състезанията ми липсват. Това е най-големият ми проблем. Когато карах в рали или правех тестове, не мислех за това, но когато стоях вкъщи и гледах състезанията от Формула 1, ми се струваше, че водя скучен и монотонен живот. От друга страна, не може да имаш всичко, което искаш в живота. Никога не съм си представял обаче, че няма да се върна във Формула 1", призна Кубица.

Той коментира и трудностите с които се е сблъскал след тежката катастрофа.

"Трябваше да се науча да оперирам с всички бутони на таблото с лявата ръка. Дясната ми вече е достатъчно силна, за да държи волана. Движението й е все още е донякъде ограничено. Доволен съм, че тялото ми успя да се адаптира и дори съм намерил мой си начин да взимам завоите. Невероятно е как човешкият мозък и тяло могат да се приспособят към различните обстоятелства. Но основният проблем е подвижността на лакътя и китката ми, все още ми е трудно да ги движа", продължи Кубица.

На основния въпрос - Формула 1 затворена врата ли е за него, Кубица отговаря:

"Ако мога да си движа ръката, има шанс да се върна. Но докато това стане, ще видим. Няма да е скоро".