Полският пилот Роберт Кубица ще проведе тестове на настоящия болид на Рено във Формула 1 на 2 август на пистата „Хунгароринг“. Изпитанията ще се проведат броени дни след Гран При на Унгария на 30 юли.

32-годишният Кубица не се е състезавал във Формула 1 от 2011 година, когато претърпя ужасяваща катастрофа по време на рали състезание. Заради тежките наранявания дори животът му беше в опасност.

Полякът вече проведе два теста с болиди на Рено от 2012 година, но предстоящите изпитания на настоящата кола на тима увеличават слуховете, че той може да се завърне във Формула 1. Още повече от Рено бяха доволни от предишните му изяви.

„Първите две изпитания позволиха на Роберт и на нас да съберем изключително полезна информация. Предстоящият му тест на „Хунгароринг“ с новия болид ще ни позволи да съберем още данни за представянето на колата, а и да проверим неговото състояние с управлението на съвременен автомобил“, заяви изпълнителният директор на Рено Сирил Абитбул.

През кариерата си Роберт Кубица кара във Формула 1 за Заубер и Рено. Като пилот на Заубер спечели и единствената си победа, триумфирайки в Гран При на Канада през 2008 година. Той беше считан за един от най-талантливите пилоти в новата история на Формула 1 и беше слаган редом до Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел и Люис Хамилтън. В последните години полякът участва в рали състезания и дори имаше етапни победи в Рали Монте Карло, Рали Германия, Рали Франция, Рали Швеция, Рали Мексико и Рали Каталуня.