Пилотът на Макларън Ландо Норис взе полпозишън преди утрешния старт за Голямата награда на Испания във Формула 1. Той изпревари Макс Верстапен и Люис Хамилтън, които заеха 2-о и 3-о място. Времето на британския пилот е 1:11.383 минути, следван от Верстапен на 0.020. Следват двата болида на Мерцедес. Люис Хамилтън остана на 0.318 секунди от Норис, а Джордж Ръсел е след него на 0.320.

За Норис това е втори успех в квалификация и първа позиция преди старт утре в кариерата. Почти до самия край той изоставаше от трикратният световен шампион Верстапен, но във феноменалната последна обиколка успя да го изпревари буквално в последния момент. 5-о и 6-о място пък е за пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнс-младши.

Иначе имаше напрегната сутрин за Норис, след като неговият екип беше принуден да напусне хотелския си апартамент поради пожар малко преди началото на тренировките.

Верстапен водеше пред Норис след първите излизания в решителните етапи накрая, като разликата беше под 0.120 секунди. Малко по-късно нидерландският пилот увеличи преднината си, но това не попречи на Норис, който в крайна сметка успя да излезе първи и триумфира в квалификацията. А първото място в днешното квалификационно каране дава добри индикации за него утре, тъй като в 24 от 33 случая на Гран При в Монтмело, на север от Барселона, победата е за този пилот, който е бил най-бърз и в квалификацията. В генералното класиране Макс Ферстапен води с 56 точки пред Льоклер.

От 7-ото място ще стартира Пиер Гасли, а 8-и в квалификацията се нареди Серхио Перес. Мексиканецът обаче ще стартира 11-ти заради наказанието, което получи след Гран При на Канада и сега трябва да го изтърпи.