Финландският пилот Яри-Мати Латвала се отърва незасегнат от катастрофата, белязала последния ден на Рали Нова Зеландия, и спечели състезанието. Това бе първото спечелено рали за Латвала от близо година. За последно той триумфира в Италия в края на миналия май.

Пилотът на Форд се движеше на второ място по-голямата част от ралито в Нова Зеландия и стигна до триумфа, след като лидерът Себастиан Ожие катастрофира малко преди финала на последния етап на състезанието. Французинът се разби три завоя преди края, но все пак успя да завърши на второ място.

Световният шампион финишира на трето място, въпреки че три етапа преди края на Рали Нова Зеландия бе водач във временното класиране. Лидерът от първия ден на състезанието Петер Солберг катастрофира и не завърши надпреварата.

Льоб остава лидер в генералното класиране на шампионата със 108 точки, 36 пред Латвала, който излезе на второ място в класирането. Трети с 64 точки е Мико Хирорвонен, който има една точка повече от Ожие. Следващият старт от сезона е в Португалия, а след него е и Рали България, което през тази година е в календара на WRC./БЛИЦ