Легендата във Формула 1 с три шампионски титли Ники Лауда се чувствал добре след спешната белодробна трансплантация, която претърпя в австрийската столица Виена. Това обяви опериралият го хирург Валтер Клепетко.

„Ние сме много доволни. Операцията мина добре“, заяви Клепетко пред австрийската агенция АПА и добави, че на Лауда ще се наложи да остане в болницата за няколко седмици под постоянно наблюдение.

Според австрийските медии тежката операция се е наложила заради зараза от грипна вирусна инфекция. 69-годишният бивш пилот, мениджър на тим от Формула 1 и собственик на авиокомпания е получил бързо орган от донор, тъй като животът му е бил в опасност. Лауда е бил поставен на изкуствено дишане преди пристигането на белия дроб от друг човек. Други пациенти, които търпят отлагане, получават орган за трансплантация в рамките на една година.

„Със сигурност при по-възрастните пациенти, ситуацията е по-тежка, нуждаят се от повече време“, допълни лекарят, оперирал легендарния пилот.

Австрийските медии ужасната катастрофа на легендата на "Нюрбургринг" от 1 август 1976 година. Още тогава белият му дроб беше засегнат. Лауда вдишва отровен дим, който води до тежки наранявания на белите дробове. Именно това бе най-опасното поражение след тежката катастрофа, при която и голяма част от тялото на пилота беше обгорена. Оттогава насам дробовете на Лауда функционират ограничено, припомнят още изданията в Австрия.