Австралиецът Джак Милър спечели първата си победа в Мото GP за сезона, демонстрирайки превъзходно представяне по време на Гран При на Япония на пистата „Мотеги“. Французинът Фабио Куартараро увеличи аванса си в генералното класиране на шампионата, въпреки че завърши на осма позиция.

Милър, който се състезава за Дукати, финишира с 3,409 секунди аванд пред Брад Биндер от Ред Бул КТМ, който в края на състезанието изпревари Хорхе Мартин от Прамак Дукати в битката за второто място.

23-годишният Куартараро добави осем точки преднина пред основния си конкурент в битката за титлата Франчесто Баная, който катастрофира в последната обиколка. Така вече има аванс от 18 пункта четири състезания преди края на сезона.

Алейш Еспаргаро с Априлия, трети в генералното класиране, изостана сериозно в битката за титлата. Той имаше проблем още преди старта и в крайна сметка финишира на 16-а позиция. Така изостава вече на 25 точки от Куартараро.

Шесткратният шампион Марк Маркес с Хонда стартира от полпозишън, но не успя да запази позицията си. Той беше изпреварен още в първата обиколка и в крайна сметка завърши четвърти.

След седмица е състезанието за Гран При на Тайланд.