Себастиaн Льоб със Ситроен си осигури през уикенда девета поредна титла в Световния рали шампионат (WRC) с победа в домашното Рали Франция, но не възнамерява да преследва десета такава. 38-годишният французин даде интервю след успеха в родината си и обяви, че през 2013 година ще стартира във WRC спорадично, като в същото време ще дебютира в Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC).

- Себастиан, най-сърдечни поздравления за твоята девета титла и 75-а победа във WRC. Ситроен спечели и шампионата при марките и всичко това на собствен терен. Как се чувстваш?

- Не би могло да бъде по-добре. Спомням си за победата преди две години и това е най-добрият спомен, който имам. През изминалите няколко състезания си мислех за това, че триумфът тук е възможен. Да го постигна е нещо съвсем друго. Преди състезанието много хора прогнозираха, че ще успеем да го направим. Не беше обаче никак лесно, трябваше да се борим. В неделя сутрин условията бяха трудни и не бе детска игра да задържа колата на трасето. След като работата бе свършена, бе невероятен момент. В Агьоно, моето родно място, чувството бе невероятно.

- Имаше уникално много зрители на трасето. Изненада ли те това?
- Не мога да опиша чувството, което изпитвах. Въодушевлението на някои отсечки бе невероятно. Имаше един етап, който преди съботата никога не бяхме преминавали. Още преди няколко години, когато за първи път дойдохме тук, не вярвахме, че един ден би могло така да стане. Знаехме, че хората ще дойдат, но не чак толкова много. Атмосферата е магическа.

- Това е последната ти година в сериозна надпревара, след като ти обяви оттеглянето си.

- В този момент въобще не мисля толкова много за това. Мисля за всичко случаващо се тук и сега. Всичко друго ще го мислим през следващата година. Опитвам се да се наслаждавам на случващото се, защото това е последната световна титла за мен. Не е никак лесно решение да спра така. Преди няколко години мислих затова и знаех, че този ден ще дойде и ще трябва да взема това решение. Така то дойде в тази година. Ще участвам в още няколко ралита, но не и през целия сезон. Нуждая се от нещо ново, от свежо предизвикателство. След разговор със Ситроен решихме заедно да участваме във WTCC. Това ще ми помогне.

- Има спекулации, че ще стартираш в избрани от теб състезания и така ще се бориш за десета титла.
- Мислите ли, че това е възможно с участие в пет състезания?

- В крайна сметка ти си Себастиaн Льоб?
Това не е планът. За мен планът е Монте Карло, това е много важно рали за мен и за отбора. Когато изживееш такова настроение, както през изминалия уикенд, е трудно да кажеш, че ще бъдеш на старт още четири пъти, но не и във Франция. Може би ще го направим още веднъж. Би било великолепно да завърша кариерата си тук.

ТОВА Е СЕБАСТИАН ЛЬОБ
Роден на 26 февруари 1974 г. в Агьоно (Франция)
Тимове: Ситроен, Кронос Ситроен
Шампион във WRC - 9 (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012)
Шампион в Junior WRC – 1 (2001)
Шампион на Франция – 1 (2001)
Стартове във WRC – 162 (75 победи, 112 подиума)
Първо състезание – Рали Каталуня (1999)
Първа победа – Рали Германия (2002)