Пилотът на Ямаха Хорхе Лоренсо показа, че се завръща към най-доброто си представяне. Той беше най-бърз в двете днешни тренировки преди Гран При на Испания в Мото GP на пистата „Херес“.
 
Испанецът вече обяви, че е разочарован от старта си на сезона, тъй като изостава на 29 точки от съотборника си Валентино Роси след първите три състезания.
 
Днес шефът на Ямаха Лин Харвис обяви, че договорът на Лоренсо, който изтича през 2016 г., няма да бъде продължен. Часове по-късно двукратният световен шампион показа, че още може да се бори с конкуренцията на Валентино Роси и Марк Маркес и направи най-добрата си обиколка за 1:39,174 минути.
 
Маркес, показа, че счупеният пръст не му пречи, и във втората тренировка прогресира от осма до втора позиция. Роси, който спечели две от трите състезания от началото на сезона, беше шести след първата сесия, но след това падна до 13-о място.
 
Италианецът Андреа Довициозо, който е на шест точки зад Доктора във временното класиране на шампионата, даде четвърти времена и в двете тренировки. Съотборникът му в Дукати Андреа Яноне, трети в класирането, прогресира от 12-о до третото най-добро време във втората сесия.