Марк Маркес увеличи аванса си в MotoGP, след като записа втора поредна победа, този път на пистата "Лагуна сека". Испанецът никога досега не бе стъпвал на калифорнийското трасе, но бе най-бърз в тренировките и само късмет не му достигна, за да бъде най-бърз и в квалификацията. Щефан Брадъл потегли от пол-позишън и задържа лидерската позиция в повече от половината състезание. Маркес направи относително бавен старт и трябваше да се пребори с Валентино Роси. Марк изпревари Вале на легендарния завой "Тирбушон". Брадъл имаше преднина от 1,6 сек. пред своя преследвач, но заводската Хонда на Маркес бързо навакса. Последва дълга битка, като накрая Маркес превзе върха след маневра в последния завой.

Брадъл спокойно записа първия си подиум в MotoGP, след като завърши втори зад Маркес. Испанецът вече има преднина от 16 т. начело във временното класиране.

Роси трябваше да се примири с третото място, притиснат от останалия на четвърта позиция Алваро Баутиста. Съперниците на Маркес в борбата за титлата Дани Педроса и Хорхе Лоренсо завършиха съответно на пето и шесто място./БЛИЦ