Марк Маркес се доближи до спечелване на титлата в Мото GP, след като спечели полпозишън за утрешното състезание за Гран При на Австралия.

Пилотът на Хонда се справи с конкуренцията на състезателите на Ямаха Маверик Винялес и Йоан Зарко и направи най-бързата си обиколка на пистата „Филип Айлънд“ за 1:28,386 минути. Винялес даде второ време, изоставайки с 0,333 секунди. Зарко завърши с трети резултата.

Големият конкурент на Маркес в битката за титлата Андреа Довициозо от Дукати. Италианецът претърпя падане и ще стартира от 11-а позиция на решетката. Миналогодишният победител Кал Кръчлоу катастрофира в края на квалификацията и ще тръгне от 10-о място утре.

С четвърто време от квалификацията е Андреа Яноне със Сузуки, който се възстанови от падането в последната тренировка. Австралиецът Джак Милър направи най-силното си представяне в кариерата и записа пети резултата.

Валентино Роси се задоволи с място на трета редица, тъй като постигна седмо време, точно зад Пол Еспаргаро. Хорхе Лоренсо, който контузи глезена си на последната тренировка, ще се задоволи с 16-а позиция на стартовата решетка.