Най-добрият български мотоциклетист в клас SBK 1000cc Мартин Чой е вече в Япония и се подготвя за четвъртия кръг от Световния шампионат по издръжливост. Състезанието ще се проведе на емблематичната писта „Сузука“ в страната на изгряващото слънце. Мартин е първият българин, който ще изпита уменията си на легендарната писта. На 28 юли в петък са първите му свободни тренировки, по време на които ще се запознае с пистата. На 29 юли са предварителните квалификации, а на 30 юли (неделя) е официалният старт на 8-часовото състезание.

„Много се вълнувам от това, което предстои. Да се състезавам на „Сузука“ е като сбъдната мечта. Спомням си, че като малък гледах Формула 1 на тази писта и си представях, че съм там. Е, сега наистина съм тук и никога няма да го забравя. Надявам се да се представим много добре, че и другите да ни запомнят. Получавам голяма подкрепа от съотборниците и феновете и това много помага. Благодаря на всички, които ни подкрепят и се надявам да им дадем повод да се гордеят с нас още повече“, коментира Мартин.

Българският пилот участва в Световния шампионат по издръжливост със своя отбор „EKO BMW Motorrad Racing Team”. Негови съотборници са чехът Карел Ханика и австриецът Джулиан Майер. Тримата пилоти ще се сменят на щафетен принцип и ще се стремят да реализират възможно най-много обиколки в рамките на 8-часовото състезание. Предстоящата надпревара в Япония е четвърти заключителен кръг на шампионата. Тимът на Мартин нямаше късмет по време на предходните стартове от състезанието и поради технически затруднения и контузии не успя да реализира впечатляващи резултати. Въпреки това, отборният дух е по-висок от всякога и тримата пилоти са амбицирани да се представят възможно най-добре.

Писта „Сузука“ е собственост на Хонда и е една от най-красивите и популярни писти в света заради формата си на осморка. Тя е първата международна писта за състезания в Япония. Дължината й е почти 6 км със 17 завоя, като има 1,2 км отсечка, която пресича трасето чрез мост. Въпреки че „Сузука“ е една от най-трудните писти в света, тя е предпочитана от състезателите и публиката заради красивия си дизайн и множеството възможности за изпреварване. През годините „Сузука“ е била домакин на най-престижните мото-събития като Формула 1, Гран При на Япония, НАСКАР и много други световни първенства.