Мартин Чой стана първият български мотоциклетен пилот, участвал в тестове на отбор от Мото 2. Доброто му представяне в тях пък му дава изключителния шанс още до края на 2012 година да се състезава в този клас, който е последното стъпало преди Moto GP.

В четвъртък Чой беше тестван от германския отбор MZ на пистата в Бърно (Чехия). Звездата на Globul Racing Team получил поканата едва два дни по-рано.

„Всичко стана много бързо и неочаквано за мен. Във вторник собственикът на MZ Racing Team - Мартин Вимер, се обадил на мениджъра ми Михаил Иванов, за да ни покани на тестовете в Чехия. Заминахме на следващия ден, а в четвъртък участвах в тестовете, заедно с младия германец Маркус Райтбергер и американеца Кени Нойс. На Вимер му трябваше пилот, който да замести контузения швед Александър Лунд още този уикенд на състезанията за Гран При на Германия на Заксенринг“, заяви Чой.

„Предварително беше ясно, че на мен се гледа в перспектива. Изборът му щеше да бъде между Райтбергер и Нойс, защото те имат опит с машините от Moto 2. Тези мотоциклети са 600-кубикови, с двигатели Honda, и нямат серийно производство. Прототипи са и всеки струва струва около 120 000 евро! След тестовете Вимер, който е бивш пилот в клас 250 к.с., каза, че е много доволен от всички, а на Заксенринг за отбора му ще кара Райтбергер. Разделихме се с уговорката отново да ни поканят на тестове и евентуално към края на сезона да участвам в 1-2 състезания за тима на MZ. За мен денят на пистата край Бърно и досегът с най-високото ниво на мотоциклетизма бяха невероятно преживяване и огромен късмет! Много съм доволен и че към края на сесията разликите между моите времена и тези на другите двама пилоти не бяха големи“, добави българският мотоциклетист.

„С тази покана Мартин получи страхотен шанс и смятам, че го използва много добре. Вимер знаеше всичко за Чой и държеше да изпробва за своя отбор най-добрия пилот в Източна Европа. На тестовете дори самият аз се впечатлих от това колко бързо Мартин свикна с мотора и подобряваше времената си, въпреки че направи едва 12 обиколки. Хората, които не познават нашия спорт, трябва да знаят, че всичко в Moto 2 е почти като в Moto GP, тоест нещо като мотоциклетната Формула 1. Най-важното за нас е, че има вероятност за догодина в отбора на MZ да се освободи място за пилот и пред Мартин да се отвори шанс да го заеме“, коментира мениджърът Михаил Иванов.

Следващото състезание на Мартин Чой (Globul Racing Team, BMW) е на 15 юли в Мост (Чехия), пети кръг от европейския шампионат „Алпе Адрия“.

След победата си в Риека в четвъртия кръг, 28-годишният софиянец е втори в генералното класиране в клас SST 1000, на 11 точки зад чеха Михал Фила. През 2011 година Чой стана първият българин с титлата от „Алпе Адрия“, освен това спечели шампионатите на България и Източна Европа.