Повреда в болида е причинила двете катастрофи на Фелипе Маса по време на състезанието от Формула 1 в Монако. Първо бразилецът се заби в предпазната ограда преди завой 1 по време на свободните тренировки, а в самия старт претърпя идентичен инцидент.

Първоначално се заговори, че катастрофата е в резултат на пилотска грешка. От Ферари обаче направиха детайлен анализ на колата и резултатите от телеметрията. След проучване и на останките от болида се установи, че причина за двата удара на Маса е повреда в колата.

“Откритията потвърждават, че причината за инцидента е бил счупен елемент от предното ляво окачване. След като бяха завършени всички задължителни проверки от анализа на случилото се на пистата в Монако, отделът по сглобяването вече може да започне работа по подготовката на колата за Гран при на Канада", гласи официалното становище на Ферари.

В отбора обявиха, че са си взели поука от двата инцидента и ще направят всичко възможно да не се повтарят в бъдеще.

“В момента всяка точка и всяка десета от представянето се оказват изключително важни и всички сме наясно, че един технически проблем по-малко, може да се окаже ключов за развитието на шампионата. Най-хубавите новини от уикенда в Монако са, че Фелипе е добре. Два големи инцидента в разстояние от 24 часа помежду си, от които той се измъкна само с болки в мускулите. За щастие нямаше други травми", бе коментарът на боса на Скудерия Ферари Стефано Доменикали.