Мерцедес може да напусне Формула 1 в зависимост от решението на ФИА за скандалния таен тест, проведен съвместно с Пирели. Очаква се окончателно становище по скандала да има в четвъртък, когато е заседанието на ФИА.

Според слуховете наказанието може да варира от глоба, през отнемане на точки, изваждане на тима за определен брой състезания и дори изхвърляне от най-бързия спорт.

От Мерцедес обаче също обмислят варианти за реакция според решението. Източници от света на формула 1 твърдят, че скандалът се следи под лупа от централата на компанията в Щутгарт, които се страхуват, че целият шум вреди на имиджа на марката и също обмислят вариант с отказване от най-бързия спорт, като възможност за запазване на доброто име.

Както е известно, скандалът избухна след като от Мерцедес използваха болида за 2013 година по време на тестове за Пирели. С него Люис Хамилтън и Нико Розберг навъртяха 1000 километра на пистата “Каталуня”, но това не се хареса на другите водещи отбори във Формула 1 – Ферари и Ред Бул, които пуснаха жалба, че проведеният тест е в разрез с правилата в спорта.