17-годишният пилот на "Булавто Рейсинг Тим" Павел Лефтеров ще се състезава с автомобил Лотус Евора GT4 на предстоящите Европейски серии на Международната автомобилна федерация (ФИА) за GT4.

Днес българинът ще излезе за своите дебютни свободни тренировки в първия от двата френски старта на пистата "Пол Арманяк" в Ногаро. Варненецът ще изпълнява програмата на успешния автомобилен клуб "Булавто Рейсинг Тим", която се осъществява съвместно с престижния британски производител и участник в световния шампионат на Формула 1 Лотус.

„Познават ме от времето, когато се състезавах в европейското и световното първенство по картинг, за които Лотус също произвеждат шасита", коментира Лефтеров по време на представянето на отбора и новия проект преди дни, състояло се в аулата на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд", където учи.

"Влизам в съвместния проект с намерението да направи всичко най-добро възможно, за да представя България в европейските серии GT4“, добави състезателят.

Павел е роден на 12 ноември 1997 г. във Варна. Започва да се състезава с картинг на 9 години и има 9 титли – 6 републикански, две европейски и една световна в различни класове. Заради успехите му в картинга, Павел е забелязан от екипа на Лотус и след като премина всички технически и физически тестове, бе поканен да се включи в европейските серии GT4 с Лотус Евора.

За първи път в сериите ще се състезава толкова млад български пилот. Още при стартирането на проекта преди два месеца, ръководството на "Булавто Рейсинг Тим" постави задача на Павел да завърши всички състезания този сезон и при възможност, в края да се качи на подиума.

Лефтеров ще кара сам на цялата състезателна дистанция, без втори пилот, с който да се сменят. Това прави задачата на младото момче още по-трудна, тъй като всеки кръг от сериите е в две състезания по 50 минути плюс една обиколка. Прави се и задължителен питстоп за около 60 секунди за смяна на пилотите. За целия състезателен уикенд – с тренировките и квалификациите, пилотът е вколата на пистата за 4,5 часа. Шампионатът е в две категории – аматьори и професионалисти.

Календар на състезанията:
04.04 - 06.04 Ногаро/Франция
22.05 - 24.05 Зандвоорт/Холандия
05.06 - 07.06 Ред Бул Ринг/Австрия
19.06 - 21.06 СПА/Белгия
14.08 - 16.08 Нюрбургринг/Германия
02.10 - 04.10 Мизано/Италия

pavel_lotus.jpg