Всеки пилот желае да прибави в резюмето си победа на испанската писта “Херес”. Заедно с “Муджело”, това е най-престижното състезание през сезона и първото място има двойна тежест. Затова статистиката на Валентино Роси тук не е просто сбор от цифри, а поредно доказателство за безкрайния му състезателен гений. След триумфа в неделя, Доктора има 8 победи (6 в кралския клас) в “Херес” от 14 състезания, а общо това бе първо място номер 98. Намирисва ли ви на стотна победа в “Муджело”?

В петък Роси бе най-бърз, но когато в събота температурите спаднаха, това стана и с темпото му. Валентино бе видимо недоволен след квалификацията и заяви, че ако не промени драстично настройките си няма шанс за победа. За да покаже, че нито един проблем не е подминаван с лека ръка, отборът на Ямаха проведе дълъг кризисен брифинг в събота вечерта. И някак логично, в неделя Роси бе нов човек. Представи се чудесно в загрявката, а след консервативен старт в състезанието Валентино нямаше да бъде спрян. От четвърти стана втори и остана единствено да бъде догонен Дани Педроса. Преследването премина на две фази, в началото съвсем леко застигаше испанеца и това продължи до 14 обиколки преди финала, когато Доктора разко ускори и в четвъртия сектор, където в събота Педроса бе най-бърз, той застигна дребничкия си конкурент и 10 обиколки преди края го изпревари точно пред голямата трибуна, където се намираха членовете на фенклуба на Педроса. Също както правеше с Макс Биаджи.
 
След “Мотеги” се чуха множество мнения, че Валентино ще се пропука пот натиска на първият си силен съотборник в кариерата, но ето, че италианската суперзвезда контрира тези твърдения с историческа победа. Хорхе Лоренсо бе на път да затвърди впечатленията от “Мотеги”, но след слаб старт се оказа неспособен да спори с Роси и дори допусна катастрофа. Жалко, че това падане се получи точно когато Лоренсо натрупа нужната увереност за да побеждава съекипника си. Повтаря се ситуацията от миналата година. Тогава Лоренсо бе на върха на възможностите си и направи зловещ хай-сайд в Китай, разбивайки самочувствието си до края на сезона. Сега инцидентът не бе толкова тежък, контузии не последваха и това ме кара да вярвам, че последствията ще са по-леки. Лоренсо изгуби водачеството в шампионата, но в следствие от падането на “Херес” няма да е по-бавен в Льо Ман.
 
Пълният анализ може за прочетете ТУК./БЛИЦ