Над 50 автомобилни екипажа ще участват във втория кръг от планинския шампионат "Българка 2014", който ще се проведе на 7 и 8 юни край Сливен. Това съобщи на пресконференция днес директорът на състезанието Стефан Хаджилуков.

Дължината на трасето е 4200 метра, денивелацията старт-финал е 310 метра, като изкачванията са на три манша. Утре в 9 часа ще се състои проверка и технически преглед на автомобилите, като церемониалният старт ще бъде даден от кмета на Сливен Кольо Милев пред сградата на общината. В 13:00 часа трасето ще бъде затворено, а в 14:00 часа ще стартира първият автомобил за официалната тренировка. Същинското състезание ще започне на 8 юни в 10:30 часа. По цялото трасе ще бъдат разположени 22-ма съдии, общинска охрана и полиция ще охраняват спортното събитие.

Организаторите коментираха, че интересът към планинското рали е голям, като в него ще участват най-известните български пилоти. Сред състезателите, подали заявки е победителят от първия кръг в Благоевград Любен Каменов (Каменов РТ, Mitsubishi Lancer Evo 8), но отсъства победителят в сливенската надпревара от миналата година Илия Царски. Шампионът в планинския шампионат за 2013 година Пламен Стайков също не е подал заявка, като в края на май той направи уточнението, че планира по-сериозна програма в ралитата и рали-спринтовете през новия сезон.

Сливенските автомобилни клубове ще бъдат представени от десет пилота, като един от тях е дебютант. Състезанието е организирано от Община Сливен, АСК "Булсим" и БФАС.