Българинът Тодор Славов и навигаторът му Добромир Филипов записаха второ време в официалната тренировка преди старта на автомобилното Рали Каталуня. Надреварата е 12-и кръг от световния шампионат за млади пилоти (J-WRC).

Българите направиха три минавания по тренировъчното трасе, което бе смесица от макадам и асфалт, характеристика доближаваща се максимално до маршрута на испанското състезание. Славов записа най-доброто си постижение в третия опит, като изостана с 2,3 секунди от върховото постижение в J-WRC. Лидер в официалната тренировка на младежите е холандецът Ханс Вайс-джуниър (Ситроен С2 С1600). Той е основния съперник в битката за световната титла в J-WRC на лидера във временното класиране Аарон Буркарт (Германия, Сузуки Сиуфт С1600), който завърши на четвърто място с изоставане от 5,9 секунди.

"Трасето не бе много дълго, но предложи комбинация от макадам и асфалт. Това ни помогна да направим добри настройки за утрешния ден, където основно ще караме на макадам, но има и доста асфалтови участъци. Доволни сме от постижението си и очакваме с нетърпение утрешните етапи", отбеляза пред БТА Тодор Славов след края на шейкадауна на Рали Каталуня.

Тази вечер в 21 часа българско време е церемониалният старт на състезанието, който ще бъде даден в световноизвестния увеселителен парк Порт Авентура. Борбата в Рали Каталуня започва утре с първия специален етап "Тера Алта", който ще стартира в 9:53 часа българско време. В програмата на първия състезателен ден са предвидени общо 3 скоростни отсечки, които ще се преминат по два пъти. Общата дължина на специалните етапи за утрешния ден е 125,96 километра. Цялостната състезателна дистанция, която ще трябва да покрият състезателите в трите дни на рали Каталуня, е 344,88 километра, разделена в 13 скоростни отсечки. /БЛИЦ