Ръководството на Автомобилната федерация на България (АФБ) даде специална пресконференция в Пресклуб „България“ срещу 6-месечната забрана за организиране на състезания, липсата на финансиране и опасенията за отнемане на лиценза й. 

Както вече стана ясно, президентът й Камен Михайлов обяви, че подава оставката си, тъй като е разбрал, че няма доверието на ръководството на Министерството на младежта и спорта и не иска да бъде “пречката в развитието” на автомобилния спорт у нас.

На пресконференцията присъстваха и шампионите Илия Царски, Пламен Стайков и Екатерина Стратиева.

Царски обясни, че всички пилоти са сключили договори със спонсори и с механици, вложили са много лични средства и бе категоричен, че основания за отнемане на лиценза на АФБ няма и състезания ще има.

Националният рали шампион Пламен Стайков бе напълно откровен: „В мирно време ние водим война. Ние пилотите не защитаваме АФБ или БФАС, а милеем за любимия си спорт. Лошото е, че всички административни проблеми в крайна сметка се стоварват върху нас - пилотите. Но всички трябва да знаят, че без нас спорт няма."

Европейската шампионка Екатерина Стратиева заяви, че ако преди години Румъния е била много зад България, в момента е много преди нас във всички аспекти на автомобилния спорт.

„В последните години виждаме един кръговрат – едни взимат властта във федерацията, другите оспорват, след това става обратното. Крайно време е всички да се обединим и да работим за спорта. Много наши колеги сега заемат важни позиции в държавните органи – искрено се надявам да не пречат, а да помагат за развитието на автомобилизма у нас. Липсата на състезания в България ще попречи и на участието на най-добрите ни пилоти в шампионатите в чужбина. Затова очаквам забраната за състезания за отпадне и шампионатите в отделните дисциплини да стартират според изготвения спортен календар", заключи Стратиева.