Звездата на Фолксваген Насър Ал-Атиях спечели 32-ото издание на Рали Дакар след страхотна битка със своя съотборник и двукратен световен рали шампион Карлос Сайнц. Испанецът завърши трети в крайното класиране зад победителя в надпреварата през 2009 г. Жиниел де Вилиер, също с Фолксваген.

Четвърти се нареди Стефан Петерхансел с БМВ, следван от своя съотборник Кристоф Холовшиц. Шести е Марк Милър с VW, седми Рикардо Лиъл дос Сантос (BMW), осми Кристиян Лавией (Нисан), девети Гилерме Спинели (Мицубиши) и Матиас Кейл (SMG) последен в рамките на Топ 10.

Ал-Атиях бе най-постоянно представящия се пилот в хода на цялото рали и никога не се отдалечи от лидерството. Катарецът имаше проблеми през първите дни, когато губеше мощност в края на отсечките. Ал-Атиях се бореше със Сайнц в изтощителните отсечки в пустинята Атакама. Карлос обаче започна да губи време върху дюните в осмия ден. Самият той призна още преди началото на надпреварата, че Ал-Атиях и Петерхансел ще бъдат негови основни съперници и че всичко ще се реши в пустинята.

Тогава дойдоха проблемите за Сайнц - в 10-ия ден от ралито испанецът счупи окачването на своя Туарег и изостана на повече от 1 час от Ал-Атиях.

Два дни преди края на ралито през 2009 г. Сайнц отново бе лидер, но тогава падна от 4-метрова скала и отпадна. Тогава триумфът отиде в ръцете на Де Вилиер. Ал-Атиях се състезаваше тогава за БМВ и отпадна още в началото на надпреварата./БЛИЦ

Генерално класиране при автомобилите:
1.Насар Ал-Атиях (Катар/Volkswagen) 45:16:16 часа
2.Жиниел де Вилиер (ЮАР/Volkswagen) – на 49:41 минути изоставане
3.Карлос Сайнц (Испания/Volkswagen) – 1:20:38
4.Стефан Петерхансел (Франция/БМВ) – 1:43:48
5.Кристоф Холовшик (Полша/БМВ) – 4:11:21
6.Марк Милър (САЩ/Volkswagen) – 4:54:42
7.Рикардо дос Сантос (Португалия/БМВ) - 6:50:07
8.Кристиан Лавиел (Хранция/Mini) - 7:57:18
9.Жилерм Спинели (САЩ/Mitsubishi) - 08:23:37