Формула 1 ще обяви календара си за 2022 година утре с 23 състезания, но за трета поредна година пренебрегва най-многолюдната страна в света Китай, която традиционно приема състезание в Шанхай.

Според информация на Ройтерс азиатската страна ще бъде включена като възможен резервен вариант за по-късно през сезона в случай на отпадане на някой от останалите домакини.

Китай се разглежда от Формула 1 като един от ключовите пазари за разширяването на интереса към този спорт и там се провежда надпревара обичайно през април, която беше отменена през миналата и тази година заради проблеми около пандемията с COVID-19 и ограниченията за пътуване. На мястото на китайското състезание беше върнато това на пистата "Имола" в Италия и на писта в американския град Маями за тази година.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали обяви, че сезон 2022 ще се проведе от средата на март до средата на ноември, за да няма сблъсък в телевизионнuте приоритети със Световното по футбол в Катар. Така комисията вече е одобрила календара и утре той ще бъде представен официално в Лондон.