През последните няколко години много се изписа за това как 800-кубиковите машини са унищожили атрактивността на байковете в кралския клас и шоуто е загубило драматичността си. Винаги се връщаме към миналогодишното състезание в Лагуна Сека като към изключение и въздъхваме, че спектакъл като Ещорил 2006 вече не може да се получи. Това твърдение беше разбито тази неделя на пистата Каталуния.

Пред повече от 120 000 зрители съотборниците в екипа на ФИАТ Ямаха сътвориха шоу, което може да се сравни с най-паметните дуели в историята на Moto GP. Валентино Роси и Хорхе Лоренсо бяха един до друг още от старта и когато Роси излезе отпред веднага се опита да се освободи от испанеца със серия отбързи обиколки.

Това не се получи и 11 тура преди финала Роси прецени, че няма смисъл да напъва гумите в каталунската жега и намали темпото, пускайки Лоренсо пред себе си. Известно време нямаше развитие, като дори след като Хорхе се опита да ускори разликата между двамата лидери остана минимална. Когато имаше тактическо надиграване скоростта на двамата се оказа непосилна за Кейси Стоунър и останалите./БЛИЦ

Пълният текст на анализа може да прочетете тук