Испанецът Жоан Мир спечели за първи път в кариерата си световната титла в Мото GP. За това му беше достатъчно и седмото място в Гран При на Валенсия. Победата в състезанието завоюва Франко Морбидели, който стартира от полпозишън.

23-годишният Мир, състезател на Сузуки, тръгна от 12-а позиция на стартовата решетка, а за световната титла се нуждаеше от финиширане в Топ 3 или да завърши пред останалите претенденти. Той продължи испанската доминация в кралския клас. От 2012 г. насам титлата са печелили само Хорхе Лоренсо (2 пъти), Марк Маркес (6 пъти) и Жоан Мир.

Само преди седмица той спечели първата си победа в Мото GP, отново на пистата във Валенсия, а освен това през сезона записа седем полпозишъна и в 12 състезания завърши в призовата тройка.

През тази година спорът за титлата беше оспорван, след като шесткратният шампион Марк Маркес е извън играта заради контузия. През сезона имаше девет различни победители, като петима от тях завършиха на първо място за първи път в кариерата си. Шампионатът беше значително съкратен заради пандемията от коронавирус.

Преди днешното състезание Жоан Мир имаше 37 точки аванс пред съотборника си в Сузуки Алекс Ринс и Фабио Куартараро от Ямаха. Молбидели, Маверик Винялес и Андреа Довициозо също имаха математически шансове за титлата.

Успехът на Мир сложи край и на дългогодишното чакане на Сузуки за световна титла. За последно японската компания имаше световен шампион през 2000 г. - Кени Робъртс-младши.