Евгени Новиков ще пропусне сезон 2014 на WRC. 23-годишният руснак не успя да си уреди състезателно място в нито един отбор от шампионата заради липса на финансиране.
 
Новиков първоначално не попадна в листата с участниците за Рали Монте Карло през януари, а след това беше обявено, че той ще участва само в някои състезания от следващия сезон.
 
“За съжаление Евгени най-вероятно ще пропусне сезона заради липса на финансиране. Говорихме с няколко отбора, но не постигнахме разбирателство. Все още вариант Новиков да участва в избрани състезания от шампионата, но не можем да потвърдим точна програма”, заяви Михаил Лепехов от АЛМ Рали Тийм, организацията, която управлява кариерата на Новиков.
 
Руснакът дебютира в WRC през 2007 г., когато беше едва на 17 години. През 2009 г. се състезаваше за Ситроен Джуниър Тийм, но след това обяви край на кариерата, за да се завърне през 2011 г.
 
Новиков стана първият руснак с етапна победа и място на подиума от състезание в WRC. През 2012 г. зае вторите места на ралитата в Португалия и Италия. През тази година руснакът кара за М-Спорт и зае седмо място в шампионата. Тимът обаче вече ангажира Мико Хирвонен, Елфин Еванс и Роберт Кубица за 2014 г.