Българският екипаж на Рали Дакар 2012 беше обран след третия етап на най-тежкото и напрегнато автомобилно състезание в света на спорта. Това съобщи от Аржентина шофьорът на журналистическата кола на тима на "Рали Рейд.БГ" Руси Русев. От пресавтомобила на сънародниците ни са задигнати дрехи, инструменти и други пособия от първа необходимост.

Пилотът Петър Ценков завърши на 13-о място в четвъртия етап при АТВ-ата. Българинът измина трасето от Сан Хуан до Чилесито за 6 часа, 52 минути и 6 секунди. Победител стана Томас Мафей от Аржентина, който е лидер и в генералното класиране.

Ценков е имал известни технически проблеми, като е спукал гума, но все пак се е добрал до финала.

За другия българин Младен Вачков все още няма информация в официалния сайт на Рали Дакар дали е финиширал в четвъртия етап, който включваше трудния високопланински преход на планината Пуниля в Андите. В него машините трябваше да преодолеят 3400 метра надморска височина и отново да слязат до 1000 метра. Трасето пресича пресъхнали речни корита и каньони в провинция Риоха. Специалният етап (326 км) е труден за навигация, освен това трасето е неравно и осеяно с бабуни и препятствия, така че високата скорост не беше препоръчителна за никого.