Ферари официално обяви, че Фернандо Алонсо ще напусне отбора от Формула 1 след края на сезона. Испанецът има 11 победи и 44 подиума за петгодишния престой при „черните кончета“.
 
Напускането на 33-годишния Алонсо се очакваше и оставаше да има само официално потвърждение. Най-вероятно двукратният световен шампион ще кара за Макларън през следващия сезон. По всяка вероятност мястото на испанеца във Ферари ще бъде заето от Себастиан Фетел.
 
„Днес съобщавам едно решение, което не дойде лесно, тъй като винаги съм очаквал бъдещето с голям ентусиазъм и мотивация, но след края на настоящия сезон приключението ми с Ферари приключва. Обмислих всичко внимателно и взех решението заради любовта си към Ферари. Винаги сам съм взимал решенията за бъдещето си, така е и сега. Искам да благодаря на отбора, че прояви разбиране,“ обяви Алонсо на сайта на тима.
 
„В листата с велики пилоти, които са карали за Ферари, Алонсо ще заема специално място. Благодарим му сърдечно за невероятната му отдаденост за отбора през последните две години, в които два пъти беше близо до спечелването на титлата. Сигурен съм, че Фернандо винаги ще носи нашия тим в сърцето си. Надявам се, че феновете на Ферари ще продължат да го подкрепят, въпреки че повече няма да се състезава за нас“, обяви шефът на „черните кончета“ Марко Матиачи.