“Opel is back” ("Opel се завръща") е мотото на участието на марката в 41-вото издание на 24-часовата надпревара на пистата Нюрбургринг. През първата година на своето официално завръщане в рали-надпреварите и пистовите състезания марката Opel се показва в пълния си блясък на фестивала на моторните спортове на пистата Нюрбургринг. Очакваните около 200 000 посетители на събитието могат да се насладят на 12-те състезателни коли Opel на частни отбори, сред които изцяло новия състезателен модел Astra OPC Cup и легендарната Manta, превърнала се в символ на марката за многобройни нейни почитатели.
 
Един от състезателните пистови коли Astra OPC, използвана от частния отбор на Kissling Motorsport, участва в състезанието в характерните за Opel състезателни цветове жълто и бяло. Благодарение на разположената в автомобила видеокамера, телевизионните зрители (по канал Sport 1) могат да се насладят на живо на картина от купето. Пилотът на Astra OPC Алекс Хофман също ще осигури коментар на състезанието на живо с уникална информация от пистата. Бившият мотоциклетен състезател от GP шампионата вече разполага с опит в подобни живи коментари - “Нямам търпение да седна зад волана на Astra OPC в 24-часовия състезателен маратон на Нюрбургринг. Автомобилът се държи много добре на пистата и е наистина страшно бърз. Ще дам най-доброто от себе си, за да осигуря на зрителите автентичен коментар на състезателната атмосфера зад волана.”
 
Състезателната Astra от отбора на Hofmann със стартов номер 110 ще бъде и основна тема за разговор в официалната двуетажна палата на Opel над шикана NGK, където ще се съберат заедно търговци и партньори, служители и гости на марката Opel. В допълнение към "денонощната" развлекателна програма с постоянно обновявана информация за хода на състезанието, бившият пилот от DTM и победител в Льо Ман Йоахим Винкелхок ще бъде на разположение за интервюта и автографи. Друга забележителна атракция е кампанията "Място на първия ред" - по време на 24-те часа на състезанието, ванове на марката Opel ще обикалят къмпингите за зрители и почитатели на Opel около пистата "Зеления ад". Tехният товар ще съдържа 1 000 сгъваеми стола с емблемата на Opel, които ще се раздават безплатно на феновете.
 
“Прояви като участието ни в 24-часовото състезание играят много важна роля в преориентацията на марката. С тяхна помощ ние профилираме много ясно образа на нашата компания,” споделя д-р Томс Седран, член на управителния съвет на Adam Opel AG с отговорност за корпоративната стратегия. “Ние стъпваме на много успешни традиции - преди всичко в масовия автомобилен спорт и партньорството с клиентски отбори. Няма друга автомобилна марка с толкова много на брой въодушевени почитатели около състезателните трасета колкото ние имаме около пистата Нюрбургринг. Наред със своя интерес и изисквания по отношение на върховите постижения в областта на динамиката и качеството, всички тези хора са земни, искрени и истински - точно както и марката Opel.”
 
В надпреварата ще вземат участие общо седем отбора с автомобили Astra OPC Cup. Верните почитатели на марката Opel около трасето на Северната отсечка на Нюрбургринг ще поздравяват и подкрепят с присъствието си модела Astra OPC с 300 к.с. по същия начин, по който ще аплодират и легендарната Manta B, която ще вземе участие в класическото състезание за издръжливост за 13-ти път.
 
Пистата Нюрбургринг може с пълно право да се окачестви като "домашна територия" за Opel. На Северната отсечка – домашната й писта - марката е отбелязвала безброй триумфални победи в пистовите надпревари за аматьори. И не само това. При професионалистите, през 1993 година, пилотираната от Мануел Ройтер Calibra V6 се превърна в идол за почитателите на Opel, спечелвайки първото място в шампионата DTM (German Touring Masters), a след това и в наследилата го състезателна серия ITC с шампионската титла през 1996 година. Сред другите бляскави моменти в състезателната кариера на марката на тази писта са шампионската титла при конструкторите в наследника на серията DTM/ITC в лицето на шампионата STW през 1998 година с модела Vectra и победата в генералното класиране в 24-часовото състезание на Нюрбургринг през 2003 година с модела Astra V8 Сoupé.