Най-добрият български мотоциклетист на писта Мартин Чой претърпя успешна операция на лявата си ключица. Той пострада в събота при инцидент на пистата Долна Митрополия.

Чой беше опериран от д-р Димитров в болницата по ортопедия в Горна баня. При интервенцията му е поставена планка с 12 винта. Това лечение ще позволи на чой да се завърне на пистата възможно най-скоро.

Той самия се надява, че ще може да се пусне в състезанието от европейския шампионат “Алпе Адрия” в Позан в края на тази сезмица. Пилотът на Globul Racing Team е лидер във временното класиране в клас SST 1000 и защитава титлата си от миналата година.

„Добре съм и вярвам, че ще имам достатъчно време да се подготвя за следващия старт в Полша”, заяви Чой. Той добави, че сам е предпочел оперативния метод на лечение, защото не искал да пропусне състезанието в Познан.

Чой пострада при падане със скорост на мотоциклета около 170-180 км/ч на пистата край Плевен, по време на квалификациите за III кръг от националния шампионат на 21 юли.

Причина за инцидента стана контактът на предната гума на BMW-то му с петно от разтопен от жегата дзифт, с който само седмица по-рано е било фугирано бетонното трасе. Мартин падна на лявото си рамо и се търкаля около 90 метра, след което една-две минути лежа в безсъзнание. Веднага получи медицинска помощ и беше откаран в болницата в Плевен. Там лекарите установиха, че има счупена ключица, комоцио, пукнато ребро и множество натъртвания.