Тази вечер е грандиозният спектакъл NIGHT of the JUMPs. Най-голямото мотоспорт събитие за годината в България ще се проведе за първи път у нас в "Арена Армеец". Вратите на новата зала отварят за феновете на екстремните моторни спортове в 17 часа, а от 19 е официалното откриване. Цената им варира от 40 до 120 лева.

Преди финалите, които започват в 21 часа, ще бъде проведена томбола, а собственикът на изтегления билет ще си тръгне с пикап Great Wall Steed 5. По време на състезанието ще бъде проведено и награждаване на България за най-добър домакин на кръгове от шампионатите в дисциплини мотокрос и супермото.

Изненадата за публиката обаче е съвсем друга. В отделна част от този кръг пилотите ще се опитат да поставят световен рекорд на висок скок, като те ще имат за цел да прелетят на 14 метра над земята. Това ще се случи на една от четирите рампи за скокове, които са доставени от чужбина.

Надпреварата в NIGHT of the JUMPs през 2011 представлява тройно спортно удоволствие. Като допълнение към световния шампионат по мотокрос фристайл и различните международни състезания, през тази година част от веригата е и европейският шампионат.

NIGHT of the JUMPs са най-старите и най-големи международни серии за мотокрос фристайл в света. Те представляват уникална смес, комбинираща международен спорт на най-високо ниво (световен и европейски шампионат по мотокрос фристайл) с класически шоу елементи като светлинна и пиротехника. За първи път в историята на най-големите и най-екстремни мотокрос фристайл серии в света, NIGHT of the JUMPS коронова официално двама шампиони – световният и този на Европа. Борбата за две големи титли предполага представянето на още повече трикове и нови фристайл герои, утвърждаващи своята репутация и изправящи публиката на крака.

В самото състезание ще вземат участие най-добрите осем пилоти в света, а поради неговия екстремен вид се налага да бъдат повикани и четири резерви. Те ще излъчат новия световен шампион именно в зала "Арена Армеец", която наруши традицията от няколко поредни години финалът да бъде в Бразилия.

Състезанието ще има над 1 милиард и половина телевизионна аудитория чрез "Евроспорт".
Повече от 200 души работиха три денонощия по трасето. Благодарение на "Трейс Груп Холд" в залата бяха докарани 1800 куб. метра пръст, четири тира с оборудване, три - с подова настилка, три - с гъсенични трактори и два с осветление. При това, без да се замърси районът около "Арена Армеец".

Лично премиерът Бойко Борисов инспектира трасето и се изкачи по голямата рампа. "Доволен съм, че не е накаляно. Страхувах се, че прахта и калта ще създадат проблем. Заслужават поздравления тези, които работят по трасето. Защото са влезли над 70 тира, а няма една прашинка в залата. Бая скъпо ни излезе това състезание, дадохме повечко пари, но цял свят ще ни гледа. Надявам се и световен рекорд да подобрят в София. Хората, които обичат екстремните спортове, не са и мечтали, че един ден ще гледат фристайл в България, при това и в нова зала", коментира Борисов, а след това разгледа боксовете с моторите на 12-те топ състезатели.

За първото място в световния шампионат във фристайла днес ще спорят лидерът в ранглистата Хавиер Вийегас (Чили) и Реми Бизуар.

"Ще бъде емоционална вечер. Няма да се щадя. Ще рискувам и ще покажа всичките си трикове. Задължително и бекфлип без ръце", обяви чилиецът.

Вийегас призна, че София му напомня на родния град Сантяго и че ще бъде щастлив да спечели титлата тук.



ПРОГРАМАТА НА NIGHT of the JUMPS

17:00 ч Отваряне на вратите

17:30 ч Начало на pit-party

18:30 ч Край на pit-party

19:00 ч - 19:20 ч Официално откриване

19:20 ч - 20:05 ч Квалификация

20:05 ч - 20:35 ч Състезание & Стил

20:35 ч - 21:10 ч Пауза

21:10 ч - 21:40 ч Maxxis състезание висок скок

21:40 ч - 22:10 ч Финал

22:10ч - 22:15ч Церемония награждаване

22:25 ч Време за автографи