ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Никола Цолов не е единственият българин, който се стреми да достигне Формула 1. Това е голямата мечта и на Любослав Руйков. Пилотът е само на 13 години, а вече има редица спечелени състезания в България и чужбина. 

Талантът ще вземе участие в картинг академията на Международната автомобилна федерация (ФИА), която е проправила път на голяма част от звездите във Формула 1.

"Започнах да карам картинг през 2020 година. В момента имам доста големи спечелени състезания и се надявам да продължа с победите", разказа пред NOVA Любослав Руйков.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

Създадена през 2006 година академията бързо се утвърждава сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти на възраст между 11 и 14 години.

"Може би най-трудното ниво в целия свят. Там са всички най-добри пилоти от редица държави“, допълни Руйков.

"Хората разбраха, че трябва да му се даде шанс, защото той в момента е на топ ниво и реално имат нужди от пилоти като него, за да е достатъчно високо нивото в академията. Там организаторът ти дава и двигател, и шаси, абсолютно всичко. Ти може да работиш само и единствено с настройките на шасито и пилота с това колко добре ще се справи на пистата. Всички други фактори са изолирани", обясни механикът и треньор на Любослав - Станислав Каваримов.

Сред предишните победители в академията на ФИА са трикратният шампион във Формула 1 Макс Верстапен, Ландо Норис, Естебан Окон и Джордж Ръсел.

"Всичко е възможно, ако давам 100% и винаги съм концентриран картингът да е добре. Мисля, че имам голям шанс да спечеля“, амбициран е 13-годишният пилот.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!