В сряда на 87-годишна възраст почина доайенът на българския автомобилен спорт инж. Димитър Альоков.

Бивш пилот и дългогодишен член на техническата комисия към Българската федерация по автомобилни спортове (БФАС), той е известен с активната си работа по родните трасета.

Альоков завършва специалност Автомобилно инженерство, след което се отдава на мотоциклетния спорт и шест години е член на федерацията и председател на треньорския съвет.

Инженерът започва състезателната си кариера "на шега" през 1967 г. и формира екипаж с Йордан Топлодолски и "Фиат 850". Двамата карат заедно две години, след което Альоков вече разчита на навигаторката Светла Попова. Получава званието "майстор на спорта" и по-късно прекратява активната си състезателна дейност заради работа в чужбина.

През 1973 г. Альоков постъпва в автомобилната федерация. Той бързо печелеше приятели с високата си култура и доброто възпитание. Неговата коректност, прецизност, внимание към детайла, отличното владеене на четири езика и дипломатичност го поставиха на преден план в работата с чуждестранни комисии и експерти.

Той беше в екипа, който вкарва в България първия истински рали автомобил - "Фиат 131 Абарт", подготвен от италиански специалисти. Целият живот на Альоков беше свързан с автомобилите и моторните спортове.

Погребението ще бъде на 18 април, сряда, на Централните софийски гробища. Началният час на траурната церемония ще се уточни допълнително.

Екипът на БЛИЦ изказва искрените си съболезнования на близките на Димитър Альоков