Петкратният световен шампион във Формула 1 и лидер в класирането за сезона Люис Хамилтън все пак взе точки в Гран При на Германия. 34-годишният британски пилот завърши на 11-о място и остана извън зоната на точките.

След края на състезанието пилотите на Алфа Ромео Кими Райконен и Антонио Джовинаци бяха наказани от стюардите с по 30 секунди. Двамата завършиха съответно седми и осми, но след промяната се смъкнаха до последните две места – съответно 12-о и 14-о.

Наказанието на Алфа Ромео е заради нередовен съединител. Съдиите открили, че в техния случай има закъснение от 200 милисекунди на старта, а по този начин може да се имитира тракшънконтрол. Според правилата е допустимо закъснение от максимум 70 милисекунди. При мокра писта по-голямото закъснение на съединителя дава голямо преимущество.

Така в крайното класиране Люис Хамилтън се оказа девети и взима две точки за шампионата. Първата си точка за сезона спечели и Роберт Кубица от Уилямс, който се придвижи до десето място. От наказанието на Алфа Ромео се възползват и състезателите на Хаас – Ромен Гросжан (вече седми) и Кевин Магнусен (изкачил се до осма позиция).