Три дни преди старта на отложеното с месец седмо състезание от календара на скоростния планински шампионат - Рали Шипка 2010, организаторите от "АСК ЕФКО Рейсинг Тим" бяха принудени да откажат провеждането на надпреварата.

"Сега звъня на всеки един от пилотите, които са направили заявки, за да се обяснявам", каза директорът на Шипка 2010 Стефан Драганов.

В предварителния календар на БФАС датите на казанлъшкото състезание бяха 7/8 август, информира bgnrc.info. До този момент проблемите за организаторите на Шипка идваха от две посоки. Едната – завършването на асфалтирането на Шипченския проход. Втората – неяснотата около датите на повечето състезания от този скоростен шампионат.

Драганов твърдо обяви, че състезанието стартира на 11 септември и датата бе фиксирана със съгласието на националната федерация, след като той бе получил уверението на изпълнителната директорка на СБС, фирмата, която прави пътя на прохода Шипка, че всичко по този ремонт ще е приключило до 31 август.

Днес обаче се оказа, че пътят на прохода Шипка не е завършен, а организация на движението от Габрово и Велико Търново в едната посока на преминаване на Стара планина няма кой да направи. За тази промяна и искането да се създаде такава организация днес Драганов получава становище от Агенция Пътна инфраструктура. Практически такава организация не би могла да бъде създадена в рамките на три дни, което предполага трето поредно преминаване през цялата административна система, упражнение, което Драганов е правил вече на два пъти.

Отделно според правилата Община Казанлък не е в състояние със свое решение да затвори пътя от Бузлуджа, тъй като в момента това е част от националната пътна мрежа и по силата на разпоредбите е извън юрисдикцията на кметството до онзи момент, в който прохода Шипка не бъде пуснат в двете посоки.

Така, ако Стефан Драганов има шанс да намери допълнителната дата за добре организираното, както винаги шипченско състезание, то отново ще бъде малко преди първи сняг, както стана и през миналата година. /БЛИЦ