Второто състезание от националното първенство по рали – "Средна гора", което бе планирано за уикенда 8-10 май, се отлага, като засега не е ясна точната дата, на която ще се проведе. Това съобщава пред bgnrc.info Валя Пантелеева - директор и основен организатор на този втори от общо дванадесетте състезания, валидни за Европейския рали-трофей на Международната автомобилна федерация (ФИА).

Панталеева обяснява, че причината за отлагането на ралито е местната общественост, която е силно травмирана от драмата с 6-годишния Петьо Гевечанов. Докато караше колело, момченцето беше убито от Цветан Пъков, който го премаза с джипа си.

„Има силно изразено обществено настроение не срещу състезанието, а към това, че още не са минали и 40 дни от драмата с 6-годишния Петър", казва пред специализирания сайт Пантелеева. – "Смятаме, че сме длъжни да уважим скръбта на хората от Панагюрище и това е причината да отложим състезанието. Според моя информация въпросът е бил обсъждан дори и в общината на града."

"Информирах Българската федерация по автомобилен спорт, а след това изпратих писмо до ФИА, уведомявайки ги за настъпилата промяна. Спазвайки процедурата в такива случаи, информирах и онези от официалните лица на международната федерация, които пряко бяха ангажирани с провеждането на това състезание от евро-трофея. Всички те напълно приемат причината за отлагането на ралито“, добави Пантелеева.

За момента, като директор на състезанието Пантелеева е длъжна да стопира набиращата скорост машина на организацията на рали Средна гора без при това да може да предположи, кои дати може ФИА да утвърди за провеждането на състезанието. Според нея единият вариант е след сливенското рали и преди шуменското Стари столици, а вторият вариант – който изглежда и по-разумен, а и в разговорите си с пилотите Пантелеева е чула същото като предложения, е Средна гора да е затварящата сезона страница.

На панагюрското рали не му върви от миналата година, когато трябваше да бъде неговото 11-ото издание, припомнят от bgnrc.info. През 2014 г. ралито беше отменено заради течащия в града огромен ремонт на водопроводната и канализационна мрежа, затворил централните улици на Панагюрище за дълго време. Тогава обаче причината бе в планирането на състезанията, без в БФАС да са проверили дали датите за тях са така реални в календара, както и в сметките на градските управи. Както със Средна гора, така с рали-спринтовете във Видин и Пещера, както и с рали Хеброс, нещата увиснаха за срам на спортната власт.

Бащата на убития Петьо: Детето изстина в ръцете ми!