Дани Педроса попречи на Валентино Роси да триумфира на домашната си писта "Мизано" в Гран При на Сан Марино в MotoGP. Испанецът тръгна от осма позиция и си проправи път до върха, за да стане осмият различен победител за сезона в кралския клас.

Педроса беше един от едва двамата състезатели в цялата стартова решетка, които избраха най-меките от трите типа гуми. Още след старта той се придвижи от осма от шеста позиция, а набързо успя да изпревари и Винялес и Довициозо, за да стане четвърти. Пред него Доктора настигна тръгналия най-бързо от полпозишън Хорхе Лоренсо, изпревари го и отвори разлика от над секунда. После дойде времето на Педроса. Със серия от страхотни обиколки пилотът на Хонда настигна челното трио и в 14-ия завой безкомпромисно изпревари съотборника си и световен шампион Марк Маркес. След това записа най-бързата обиколка в надпреварата и в 17-ата обиколка успя в идентичен стил да мине и пред Лоренсо.

Испанецът „изяде” за няколко тура преднината на лидера Роси и го остави зад себе си в четвъртия завой на 22-ата обиколка. Легендарният номер 46 се закачи зад него, но само за кратко и Педроса методично трупаше още повече преднина в решителните последни обиколки.

Това е първа победа на Дани Педроса от октомври 2015 година, когато спечели в Малайзия. Роси остана втори, а Хорхе Лоренсо допълни подиума на трета позиция. Маркес завърши четвърти днес.

Все пак Марк Маркес има аванс от 43 точки пред Роси и 61 пред Лоренсо в генералното класиране пет кръга преди края на шампионата.

В Топ 10 влязоха още петият Маверик Винялес, Андреа Довициозо, Микере Пиро, победителят от миналото състезание Кал Кръчлоу, Пол Еспаргаро и Алваро Баутиста.