Пилотът на Хонда Дани Педроса спечели квалификацията за място преди Гран при на Валенсия, последен кръг за сезона от Moto GP.
 
Десет минути преди края на сесията Кейси Стоунър бе първият, който атакува пол-позишъна с рекордна обиколка, като Кал Кръчлоу с Тек-3 Ямаха също се бореше за първа стартова позиция. Хорхе Лоренсо успя да подобри постижението на Стоунър от 1:31.568 минута седем минути преди края на сесията.
 
Драмата обаче беше пълна, тъй като Педроса падна под 1:31 минута и постави нов рекорд на трасето – 1:30.844. Така испанецът подобри постижението на Валентино Роси от 2006 година и ще стартира първи в състезанието.
 
Хорхе Лоренсо изскочи на второто място с 0,351 секунда изоставане, а от трета позиция ще старира Кейси Стоунър, който направи с 0,584 по-бавна обиколка от Педроса.
 
Кал Кръчлоу трябваше да се задоволи с четвъртото място, следван от германеца Щефан Брадъл и италианеца Андреа Довициозо. Ники Хейдън с Дукати ще потегли първи от трета редица, като до него ще се наредят Алваро Баутиста и Ектор Барбера. Валентино Роси даде 11-то време и бе по-бавен с повече от 2 секунди от Педроса.