На американската писта “Лагуна Сека” Дани Педроса спря най-дългата серия от състезания без победа на Хонда. Първото място на Педроса в Каталуния миналата година бе началото на суша, продължила повече от година. По време на тренировките и квалификацията нищо не загатна за бързината на испанеца и дори той нямаше възможност напълно да се възползва от времето за подготовка заради изгърмял двигател в събота.

Преди няколко седмици Дани призна, че болкоуспокоителните са с намален ефект, защото тялото му свиква с тях и безкрайните контузии, които започнаха от “Заксенринг” 2008 бяха на път да унищожат втори негов сезон. В петък и събота Педроса видимо куцаше и не се чувстваше комфортно, когато не е върху мотоциклета. Но адреналина е най-ползотворното средство за туширане на болката и сравнително ниските температури за Калифорния помогнаха на издържливостта на Дани, който все още не е готов да се подложи на по-тежка физическа подготовка.
 
Надпреварата продължи 32 обиколки, но Педроса направи най-голямата стъпка още на старта, имитирайки реактивен самолет и изстрелвайки се от четвърто на първо място. Но това, с което би трябвало да запомним карането на Дани е съкрушителното му темпо в първите две трети на състезанието. Пилотът на Хонда правеше обиколки, които бяха по-бързи от квалификационните му постижения, което навежда на мисълта, че в събота вечерта е направена радикална промяна в настройките, която е била изпробвана в загрявката.
 
Целият анализ може да прочетете ТУК.